

מסע אל ממלכת הזיתים העתיקים
בטיול בגליל התחתון לא נוכל לדלג על כרמי הזית העתיקים. בבקעת בית הכרם – סאהל אל כורום בערבית. כרמים מרשימים ביותר.
איך מגיעים ?
ישנם מספר מוקדים. בכניסה לקיבוץ מורן משני עברי הכביש. הכי מומלץ להחנות את הרכב סמוך לתחנת הדלק דור וללכת (לא לנסוע עם רכבי שטח, החקלאים כועסים, זה פוגע בענפי הזית ומהדק את הקרקע) מעט דרומה ומבחינים בדרכי עפר, האחת מזרחה והשניה מערבה. כל דרך מובילה אל עצי זית בעלי גזעים מרשימים בעוביים ובצורתם.הכי מומלץ לסייר בחודשים פברואר ומרץ כי אז פורחות הרקפות סביב גזעי הזית העתיקים ויוצרים זר לבן כמו כתר סביב העץ. זו תופעה ייחודית ומרשימה.מוקד נוסף הוא ליד הבריכה הסודית. ישנו שילוט מערבית לצומת מורן מכביש 85.
אזור מומלץ
מעל הכפר הדרוזי עין אל אסאד, ממשיכים למעלה ויוצאים מהכפר צפונה ומגיעים לכרמי זית משני עברי הכביש. פשוט להחנות את הרכב במפרץ קטן סמוך לדרך ומשוטטים לכל כיוון. גם הנוף הנשקף אל בקעת בית הכרם הוא מחזה מרהיב. לבעלי רכב שטח ניתן להמשיך עם הדרך שמשתנה לדרך עפר עם עבירות קשה וניתן לטפס איתה עד למפגש עם הכביש המוביל ימינה אל הר הילל ושמאלה אל הכפר הדרוזי בית ג'אן.
כרמים עתיקים
כרמים עתיקים מצויים גם בצידי הכביש המוביל מהכפר מע'אר אל עילבון.מוקד נוסף מצוי בנחל צלמון ואליו ניתן לנסוע בדרך משובשת המתחילה מצפון לצומת דיר חנא והיא מקבילה לאפיק נחל צלמון על הגדה הדרומית שלו.עוד מוקד באיזור הזה – בין צומת דיר חנא לעילבון ישנה כניסה אל מתקן שאיבה של המוביל הארצי במאגר צלמון. נכנסים לכיוון התחנה ומחנים בסמוך אליה. הולכים ברגל בדרך שמאלה צפונה כשתחנת השאיבה מצד ימין. הליכה קצרה תביא אתכם לעצים מרשימים.
עצים בני מאות שנים
העצים הללו הם בני מאות שנים ואין דרך מדעית לאמוד את גילם המדויק בגלל החללים בגזע ואין רצף של טבעות בחתך הגזע.עוד מוקד באיזור אחר של הגליל התחתון המערבי – מזרחית לכפר כוכאב אבו אל היג'א בנחל אבליים. הגישה היא מהכפר. נכנסים אליו וממרכזו פונים מזרחה ויורדים עד לאפיק נחל אבליים, פונים ימינה ומחנים ליד תחנת שאיבה של חברת מקורות וממשיכים מעט למטה דרומה לאורך הדרך. עצי זית כאלה לא רואים בשום מקום.
עמוד מן איים אל רום
הפלאחים קוראים לעצים העתיקים : עמוד מן איים אל רום, כלומר גזע מימי הרומאים. מסתבר שבהגדרה הזו נכלל כל מה שעתיק מ 200 שנים….תמצאו עניין בצורתם של הגזעים שכל אחד נראש שונה מהשני ומזכיר יצירת אומנות של ממש. בעצים רבים נמצא חללים בגזע ולעיתים הגזע מפורץ ואין תוכן כלל אלא גדמים המחזיקים ומזינים את העץ.במקרים כאלה נראה אבנים הממלאות את החללים הללו. האבנים מחזקות ומייצבות את העץ אך מצאתי שהסיבה העיקרית להנחת האבנים בגזע היא הנוחות בעת סיקול האבנים…..כמעט כל העצים הינם מהזן צורי. הזן נקרא כך משום שמקורו בצור בלבנון.